De gevolgen van Covid-19 voor voedingsverpakkingen

De Covid-19 pandemie heeft gevolgen voor iedereen. Tegelijkertijd zien we nu veranderingen op vlak van voedingsverpakkingen. Zijn dit slechts tijdelijke effecten nu we in crisis-modus leven? Of wat zijn de gevolgen van Covid-19 voor voedingsverpakkingen? En wat is uw grootste uitdaging hierbij?

Lokale productie betekent lokale kennis

In sommige berichtgevingen wordt gesuggereerd dat deze crisis het einde van de globalisering is. Misschien is dat wat overdreven. Mensen hebben nu eenmaal een kort geheugen. Wel duidelijk zichtbaar is de oproep om terug meer lokaal te kopen. Op de eerste plaats om de talrijke getroffen bedrijven te ondersteunen. Eveneens om meer zekerheid te hebben als het gaat over snelheid, flexibiliteit en traceerbaarheid. Zoals in andere sectoren zijn erg lage prijzen vaak te vinden in het buitenland. Het vertrouwen in buitenlandse bronnen is echter gezakt. Ga ik mijn producten wel ontvangen? Zijn ze wettelijk in orde? Lokale productie betekent lokale kennis en dus betere antwoorden op deze vragen.

Toenemend belang van transparantie

Berichten over mondmaskers die in bananendozen met fecaliën verscheept worden, leggen dan weer de nadruk op veiligheid en gezondheid. Lokale productie kan sneller inzicht geven over de herkomst van grondstoffen en de manier van produceren. Verpakkingen op zich zullen misschien een veel positievere rol krijgen als barrière tegen ongewenste invloeden. Meer veiligheid en meer gezonde impact van verpakkingen op het eindproduct dus. De huidige crisis zal dan ook wel een effect hebben op de eisen inzake ‘food safety’ en traceerbaarheid. Hoe omgaan met verpakkingen? Welke reputatie hebben producenten in andere landen? Transparantie en certificatie zou wel eens aan belang kunnen toenemen.

Veiligheid naast duurzaamheid

Eindklanten hadden tot voor kort nog de beelden van oceanen vol plastic vers in het geheugen. Minder verpakkingen, minder plastic en meer herbruikbare oplossingen stonden bovenaan het wensenlijstje. Vandaag is vermijden van contact de prioriteit. Broden worden op voorhand verpakt, niet verpakte goederen zijn problematisch. Er is plots veel minder vraag naar hervulbare of herbruikbare verpakkingen. Wie heeft mijn product aangeraakt? Hoe wordt het verpakt? Waar wordt het verpakt? Duurzaamheid zal zeker terug aan belang winnen na de crisis. Maar veiligheid en gezondheid gaan absoluut meewegen in de zoektocht naar de beste oplossing.

Social distancing en gemakkelijke maaltijdoplossingen

Als gevolg van de maatregelen is een ongezien aantal mensen aan het thuiswerken. De digitale transformatie is door een virus pas echt in een stroomversnelling gekomen. Niet iedereen zal dit blijven doen maar de aandacht voor online toepassingen is er wel. Het is de verwachting dat er een effect van meer thuiswerk zal zijn op termijn. Betekent dit minder lunchmomenten op het werk en meer leveringen van voeding aan huis? Online bestellingen, ook van eten en drinken, zijn gestegen ten gevolge van de maatregelen. Blijft een deel van deze nieuwe business na de crisis gehandhaafd? Of eten we meer op kantoor op momenten dat ‘social distancing’ weer nodig is? Home delivery en gemakkelijke maaltijdoplossingen gaan in trek zijn.

Wat is uw food packaging uitdaging?

Het Coronavirus heeft de aandacht op verpakkingen drastisch verlegd. Na deze ‘oorlog’ probeert iedereen snel terug te keren naar wat normaal is. Maar wat is normaal in voedingsverpakkingen? En wat zijn de gevolgen van Covid-19 voor voedingsverpakkingen? Ongetwijfeld gaan er zaken veranderen. Goede veranderingen misschien ook? 

We vroegen aan onze business contacten hoe ze naar verpakkingen kijken tijdens de Corona crisis. Iets meer dan de helft ziet weinig verschillen optreden in het verbruik van voedingsverpakkingen ten gevolge van Covid-19. Anderen zien dan weer een stijging van het verbruik en velen een grote daling. Van alle respondenten verwacht 75% dat home delivery erg belangrijk zal blijven na de actuele crisis.

Andere gevolgen die hoog scoren zijn de toename van lokale bevoorrading en meer focus op traceerbaarheid van food packaging. In totaal geeft 44% aan om na de Covid-19 crisis het verpakkingsgamma te herevalueren. De crisis heeft ons voor grote uitdagingen gesteld. Velen denken reeds aan de fase van de heropbouw. Dan rijst de vraag wat de uitdaging op vlak van voedingsverpakkingen is? Is het terug ‘business as usual’ of kijken we nu toch anders naar verpakkingen?

We willen hierbij graag helpen. Laat ons weten wat jou food packaging uitdaging is. Onze Intersac Studio geeft je dan graag enkele gratis tips. Kennis delen is immers succes vermenigvuldigen.

Klik hier om je verpakkingsuitdaging te delen in ruil voor gratis tips.

 


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.