De eerstejaarsstudenten van de Artis Plantijn Hogeschool wilden meer weten over het thema duurzaamheid binnen de sector van eten en drinken. Bijna 800 respondenten werden in samenwerking met Foodservice Community ondervraagd. Cateraars, restaurants, hotels en cafés gaven hun visie op wellicht het meest actuele thema van het moment. Verpakkingen blijken belangrijk te zijn voor meer duurzaamheid.
Slimmer omgaan met verpakkingsmateriaal
Bij de vraag naar wat men op vlak van duurzaamheid wil realiseren, scoren minder verpakkingsmateriaal en minder plastic opvallend hoog. In totaal geeft 55% van de respondenten aan om minder plastic te gebruiken. En 51% wil minder verpakkingsmateriaal. Beide maatregelen hebben de, overigens nog erg populaire, ‘food waste’ reductie ingehaald in de top 5 antwoorden. Lokaal inkopen scoort eveneens hoog. Een kwart van de deelnemers aan het foodservice-onderzoek wil meer recycleren. Ook verpakkingen zijn bij het onderwerp recyclage direct betrokken.
De ‘Singe Use Plastic’ richtlijn bevordert de circulaire benadering van verpakkingen waarin duurzame en niet-toxische herbruikbare producten en systemen voor hergebruik voorrang krijgen op producten voor eenmalig gebruik. Het doel is dus de afvalberg terug te dringen en slimmer om te gaan met verpakkingsmateriaal. Producten die geheel of gedeeltelijk van plastic gemaakt zijn, worden met deze richtlijn ontmoedigd. Vanaf 3 juli 2021 is het eenmalig gebruik van plastic rietjes, bestek, borden, roerstaafjes, foodservice containers en drinkbekers van EPS verboden. Vanaf 2022 komen er in elk EU-land doelstellingen om overige foodverpakkingen voor eenmalig gebruik te reduceren.
Recyleren of composteren?
Ook de industrie zit niet stil en tracht de vragen van foodservice-ondernemers gepast te beantwoorden. Alle plastic bannen is niet de enige duurzame oplossing. Plastic voorwerpen gemaakt van gerecycleerd materiaal zijn een duurzaam voorbeeld. Inzetten op recyclage is namelijk een goede maatregel. Consumenten verwachten ook verpakkingen die meteen na gebruik recycleerbaar zijn. Papier en karton verpakkingen zijn vaak snel en gemakkelijk te recycleren op basis van de door de overheid voorziene afvalverwerkingssystemen. Nog duurzamer is het deze verpakkingen te maken op basis van grondstoffen die voortkomen uit duurzaam bosbeheer. Zo is in feite de gehele keten betrokken.
Erg actueel is vandaag de vraag naar composteerbare verpakkingen. Al te vaak wordt de term ‘biodegradable’ nog gebruikt. Deze is misleidend want betekent enkel en alleen dat een product na verloop van tijd wordt afgebroken in kleinere componenten, ook al kunnen die toxisch zijn. Composteerbare materialen zijn materialen die gecertificeerd zijn omdat ze compleet afbreken in niet toxische componenten die de natuur dus geenszins schaden. De tijd die nodig is om te composteren is afhankelijk van de omstandigheden en de materialen zelf.
Composteerbare folie, papier en karton zijn niet alleen beter voor de natuur maar recycleren in bepaalde gevallen ook beter. De vraag is waar de verpakkingssector naar evolueert. Door de beelden van oceanen vol met plastic lijkt het wel of de consument steeds meer aan ‘plastic bashing’ doet. Thuis composteren is wellicht nog een stap te ver. Bovendien is thuis composteren enkel gefocust op het eindresultaat en niet op de gehele keten. De overheid communiceert er vandaag niet over maar zet meer in op recyclage en herbruikbare verpakkingen.
Duurzaam verpakkingsgamma
Intersac gelooft in een aanpak die de gehele keten combineert. Verpakkingen op basis van materialen uit duurzaam bosbeheer is de beginfase. De transformatie van bronmaterialen naar eindproducten gebeurt vervolgens in zo goed als energie-neutrale fabrieken. Deze zijn gevestigd in België en Frankrijk waardoor ook de kilometers laag gehouden worden. De productie beantwoordt zowel aan de Imprim’vert voorwaarden als aan de BRC kwaliteitsvereisten.
In samenwerking met het moederbedrijf Gault et Fremont, brengt Intersac op die manier het duurzaam verpakkingsgamma op de markt. Het is een label dat enkel gebruikt wordt voor die verpakkingen die ten volle alle duurzaamheidselementen combineren. Klanten kunnen in samenwerking met de Intersac designstudio op maat werk maken van het gewenste assortiment om voeding ter plaatse in te pakken. Zo draagt Intersac zijn steentje bij aan meer duurzaamheid. Zowel binnen de foodservice-sector als in andere markten waar heerlijk eten ook een mooie duurzame verpakking verdient.