To blister or not to blister?

Plastic is een veel voorkomend, handig en veel gebruikt materiaal om voedingsmiddelen veilig te verpakken. Onder invloed van het alom aanwezige klimaat- en milieubewustzijn, lijkt het alsof plastic verpakkingen gedoemd zijn om te verdwijnen. Dat leidt tot de vraag hoe het met de blisterverpakkingen in onze winkels moet? To blister or not to blister … that’s the question? Or not?

De bakkerij afdeling

Van de ongeveer 50 miljoen ton plastic (bron: Plastics Europe) die jaarlijks in Europa gebruikt wordt, gaat naar schatting 50% naar verpakkingen. Een belangrijk deel zien we ook terug in supermarkten en winkels. Meer bepaald in de bakkerij afdeling waar de alomtegenwoordige blisterverpakking vandaag in vraag gesteld wordt. De beelden van oceanen vol met plastic schokt consumenten en noopt overheden tot het nemen van maatregelen. De handel volgt en de zoektocht naar alternatieven is volop ingezet.

‘To blister or not to blister?’ is dus de vraag. Of niet? Een snelle keuze voor een vervanging van dit type verpakking gaat al snel voorbij aan enkele afwegingen. Wat zijn de mogelijkheden op vlak van recyclage? Hoe kunnen ze voluit deel uitmaken van de circulaire economie? En welke andere materialen zijn er beschikbaar waardoor plastic verpakkingen composteerbaar worden? De keuze is op de eerste plaats afhankelijk van de betaalbaarheid. Vergeet echter ook niet de communicatie. Want een duidelijk beleid inzake duurzaam verpakkingsbeleid staat niet altijd gelijk aan het bannen van plastic.

De kansen

In een bakkerij afdeling is de blister sinds jaren goed vertegenwoordigd. Milieubewustzijn stuwt de vraag van consumenten naar alternatieven voor plastic. Los van alle bevindingen over het gebruikte materiaal, zien we evenwel nog andere beperkingen van dit type verpakking. De uitstekende zichtbaarheid van het verpakte product laat namelijk weinig communicatie en personalisatie toe. Dat heeft als gevolg dat segmentatie binnen het assortiment uitermate beperkt is. Ook de toenemende vraag naar transparantie over herkomst en bereiding van het product kan maar heel beperkt via de verpakking beantwoord worden.

Dankzij andere verpakkingsoplossingen, is het mogelijk om enkele opportuniteiten in te vullen. Die zijn afhankelijk van de merk- en communicatiestrategie, de beschikbare plaats ten opzichte van het assortiment en het gewenste prijsniveau. We zien dan ook volgende kansen:

  • On-pack communicatie
  • Premium invulling en segmentatie
  • Scheiding van verpakkingsmaterialen
  • Personalisatie
  • Invulling van duurzaamheidsbeleid

Uiteraard dient de haalbaarheid van dit alles tegen het licht gehouden te worden. De positionering is een cruciale factor maar zeker ook de logistieke invulling en de voorschriften inzake voedselveiligheid.

De oplossingen

Zakverpakkingen hebben hun nut al bewezen. Ook met bakkerijproducten kan dit voor een deel van het assortiment een oplossing zijn. Zeker als het over zakken met een papier venster gaat. Vervaardigd in papier gecertificeerd voor duurzaam bosbeheer of thuis composteerbaar is een interessante route om op vlak van milieu-impact een stap te maken. Maar ook vensters in cellulose zijn een mogelijke verantwoorde invulling. On-pack communicatie en personalisatie is in dit type verpakkingen gemakkelijk.

Er bestaat een alternatief in karton voor de blisterverpakking. Met dezelfde wijze om te openen en te sluiten en dus met hetzelfde gebruiksgemak. Self service doosjes vervaardigd in vetvrij bruine kraft zijn ze eveneens van gecertificeerde duurzame herkomst. Gelet op recyclage kan karton en plastic venster snel en gemakkelijk gescheiden worden zodat het past in de manier waarop huishoudens hun afval sorteren. Ook hier zijn er andere meer duurzame materialen inzake venster mogelijk als de consument hier verder interesse voor heeft. Een ander voordeel is de uitgebreidheid van de mogelijkheden om dit type verpakking te personaliseren en zelfs geheel op maat aan te passen.

Snackachtige producten en viennoiserie kan ook verpakt worden in vetvrije schaaltjes met transparant deksel. Ze zijn heel gemakkelijk te sluiten. De materialen kunnen snel gescheiden worden voor huishoudelijke recyclagedoeleinden. Deze handige kits, waarbij bakjes en deksels samen geleverd worden, zijn beschikbaar in diverse formaten. Bovendien heeft dit Vision+® assortiment een reeks producten die in de oven en magnetron kunnen. Het schaaltje biedt hier eveneens communicatiemogelijkheden.

Als het over premium uitstraling gaat dan is de Plateau Vision+® de beste oplossing. Dit concept combineert gebruiksgemak met verregaande personalisatiemogelijkheden en een moderne uiterst transparante uitstraling voor uw producten. De combinatie van APET deksels en karton bodems heeft een uiterst lage carbon footprint en maakt scheiding van materialen erg eenvoudig. Bij uitstek is deze verpakking ook perfect om thuis als presentatie te gebruiken. Als het over segmentatie gaat dan zal deze productrange wellicht aan de top van het assortiment staan.

De juiste beslissing

Er zijn dus vele mogelijkheden om een blisterverpakking te vervangen. In ieder geval is het raadzaam om niet overhaast te werk te gaan. Er zijn namelijk ook duurzame mogelijkheden in plastic. Toch zal een steeds toenemende eis van consumenten om minder plastic te gebruiken een effect hebben op de invulling van deze belangrijke categorie. Het is slim om meer inzichten te verwerven om goed te beslissen. ‘To blister or not to blister’ is een vraag die vandaag perfect beantwoord kan worden.

De Intersac Studio kan daarbij helpen. We gaan met plezier op zoek naar het juiste antwoord.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.