Foodservice sector heeft duurzame ambities op vlak van verpakkingen

Onderzoeksresultaten van Group 7

Het panel van de Group 7 Community kreeg zowel in België als in Nederland dezelfde vragen. Professionals uit de segmenten horeca, fastservice en catering gaven hun mening over een hele reeks thema’s. Wat blijkt? De foodservice sector heeft duurzame ambities op vlak van verpakkingen.

De Group 7 Community is de community van foodservice professionals in België en Nederland. In hun recent gepubliceerde panelonderzoek besteden ze aandacht aan duurzaamheid en verpakkingen. En die resultaten lezen wij met aandacht want maar liefst 57% van de Belgische respondenten vindt duurzaamheid van verpakkingen die ze inkopen belangrijk. In catering spreken we zelfs van driekwart van de respondenten. In Nederland zegt zelfs 65% van alle ondervraagde foodservice professionals dit belangrijk te vinden. Het is duidelijk, verpakkingen en duurzaamheid zijn een thema.

Zowat alle panelleden (96%) die reageerden in de Group 7 Community willen iets realiseren op vlak van milieu en klimaat. Driekwart omdat ze dat belangrijk vinden voor hun bedrijf. De motivatie komt uit de aandacht voor onze planeet maar ook om lokale boeren te ondersteunen en om betere producten of materialen te krijgen. De ambities op vlak van verpakkingen zijn groot en concreet:

  • Minder verpakkingsmateriaal gebruiken
  • Meer herbruikbare verpakkingen
  • Minder plastic

Vragend naar de definitie van duurzaam verpakkingsmateriaal komen minder plastic en gemakkelijk recycleren als eerste aan bod. In catering wordt beduidend meer de FSC-certificatie voor duurzame grondstoffen genoemd. Ook herbruikbare verpakkingen scoren hoog maar biomaterialen en composteerbare verpakkingen dan weer veel minder. De resultaten zijn vergelijkbaar tussen de Nederlandse en de Belgische foodservice professionals. In België ergert 38% zich aan een overdaad aan verpakkingen terwijl dat in Nederland zelfs 45% van de professionals is.

Vlaanderen roept overigens harder om minder verpakkingsmateriaal en meer herbruikbare verpakkingen dan Wallonië. Het Waalse gewest en Brussel wil dan weer meer bioplastics dan de Vlamingen. Minder plastic staat op de eerste plaats in Nederland als Group 7 aan de panelleden vraagt wat ze onder duurzaam verpakkingsmateriaal verstaan. Terwijl dt in België op de derde plek staat en recycleren maar ook herbruikbaar verpakkingsmateriaal een pak hoger scoren. Bijna de helft van de respondenten zegt dat verpakkingen van groenten volledig recycleerbaar moeten zijn.

Meer details kan je bekomen bij Group 7. Het linken van deze inzichten aan je nieuwe verpakkingsproject kan je doen in onze Intersac Studio. De Foodservice sector heeft alvast de ambities en wij maken lokaal de duurzame verpakkingsoplossing in papier of karton.