Enorme prijsstijgingen en langere levertijden in verpakkingen!

De verpakkingssector staat momenteel zwaar onder druk. De prijzen van houtpulp zijn met minstens 15% gestegen en de verwachting is dat ze blijven stijgen. Tegelijkertijd is er een tekort aan aanbod wat de druk op de prijzen nog doet toenemen. In BOPP en PET, het materiaal waarmee de plastic vensters gemaakt worden, is de situatie nog ernstiger en worden verhogingen tussen 24% en 60% aangekondigd.

De prijzen van alle grondstoffen stijgen dus enorm. In de laatste 10 jaren is de situatie nog nooit zo ernstig geweest. Tegelijkertijd zit de productieplanning bij de meeste leveranciers al vol tot na de maand juni terwijl de vraag op korte termijn zelfs stijgt. Er worden dan ook tekorten verwacht en veel langere levertijden. Verschillende oorzaken liggen aan de grondslag van de actuele situatie en de moeilijke vooruitzichten.

De vraag op de Aziatische markten, en vooral in China, is gestegen sinds de lockdowns daar zijn opgeheven. Tegelijkertijd zijn de kosten voor bosbouw en energie om papiervezels te maken zeer hoog geworden. Ook in Europa is de vraag naar verpakkingen toegenomen door toedoen van de veranderde consumptiegewoontes als gevolg van de pandemie. De toegenomen vraag heeft er dus voor gezorgd dat de voorraden zeer laag zijn en dat maakt de markt onrustig en leidt tot extra vraag. Terzelfdertijd stijgen de logistieke kosten in diverse typen van transportoplossingen.

Op vlak van plasticfolie zijn de voorraden ook erg laag en is de vraag eveneens toegenomen. De prijzen van alle bulkharsen zijn sterk gestegen na de ongekende winterstorm die midden februari de Golfkust heeft getroffen. Dit heeft geleid tot productie-onderbrekingen, waarvan er ook nu in Europa nog diverse zijn, waardoor er schaarste ontstaat in zowat alle technische polymeren. Levertijden in dergelijke materialen lopen op tot zelfs meerdere maanden. Ook hier zorgen de extra vraag en de duurdere logistieke kost voor nog een extra prijsverhoging bovenop die van de basisgrondstof. Hetzelfde fenomeen zien we in de pigmenten en vernissen.

In Europa is de situatie dus spannend. Naast hiervoor vermelde prijsstijgingen en veel langere levertijden, zien we een overtollig geldaanbod op de financiële markten wat wellicht tot een lang niet meer geziene inflatie kan leiden.

Bij Intersac volgen we dit nauwgezet op en hebben we de nodige analyses gemaakt op de afzet van onze klanten. De voorraden worden verhoogd en waar mogelijk gekeken hoe prijsverhogingen af te zwakken met efficiency maatregelen of alternatieve oplossingen. Toch valt niet uit te sluiten dat er een impact zal volgen op de prijzen en de levertermijnen met onzekerheid over timings vooral voor nieuwe projecten.

Meer weten? Contacteer ons.