Ruim de helft van de Belgische foodservice-zaken gebruikt verpakkingsmateriaal dat 100% recycleerbaar is. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van de Foodservice Community en lijkt best veel. Vooral in het QSR-kanaal zouden de meeste recycleerbare verpakkingen worden gebruikt. En in Vlaanderen wat meer dan in Wallonië.
De Belgische Foodservice Community heeft recent de resultaten van zijn 13de onderzoek gepubliceerd. Uit de segmenten QSR, Horeca en Catering gaven 324 respondenten hun visie over diverse thema’s. Hierin ook aandacht voor verpakkingen. Vooral de enorme toevlucht in take-away heeft van verpakkingen in foodservice een zeer actueel thema gemaakt. We halen er enkele bijzondere resultaten uit.
Wanneer de zaak weer open kan, blijft pakweg de helft van de respondenten verder gaan met het aanbieden van afhaal- of bezorgmaaltijden in zijn huidige vorm. Binnen catering zal 18% van de ondervraagden dit zelfs verder uitbreiden in de nabije toekomst. Op het moment van het onderzoek, maart-april, bevestigde 72% van de bevraagde ondernemers om actief te zijn met een vorm van afhaal of bezorging.
In Vlaanderen is de top 3 van de succesfactoren voor take-away als volgt:
- Eenvoudig bestelproces (41%)
- Geschikte ingrediënten gebruiken (30%)
- Goed verpakkingsmateriaal (28%).
Opvallend is dat de factor ‘goed verpakkingsmateriaal’ slechts door 7% van de respondenten in Wallonië en Brussel wordt genoemd en dus zeker niet in hun top 3 voorkomt.
Ruim de helft zegt verpakkingen te gebruiken die 100% recycleerbaar zijn. Dit ligt vooral hoog in het QSR-segment. Vlaanderen scoort op dat vlak wat hoger (55%) dan Wallonië (49%). In totaliteit vindt ook 11% van de bevraagden dat het belangrijk is om de gerechten op een slimme manier te verpakken. Opvallend echter is dat 94% beweert dat de verpakkingen beantwoorden aan keurmerken voor duurzaam bosbeheer zoals FSC® en PEFC®.
Maar is dat wel zo? De discussie over duurzaamheid in verpakkingen woedt volop. Wie bepaalt wat wel of niet recycleerbaar is en op basis waarvan gaan verpakkingsleveranciers klanten hierover informeren? Het is in ieder geval niet gemakkelijk. Een gezonde discussie moet ook veel verder gaan dan de focus enkel op het eindresultaat. De manier en de locatie van productie maar ook de visie op verpakkingen als onderdeel van een circulaire economie verdienen veel meer aandacht. Maar dat is uiteraard een pak moeilijker over te brengen. Alhoewel?