De trends in voedingsverpakking voor 2023

Een pandemie en een oorlog hebben flink ingehakt op de verpakkingsmarkt. Ook op die van voedingsverpakkingen. Dat belet ons niet om enkele trends te detecteren die, volgens ons, voor 2023 belangrijk zijn.

Verpakking meer dan een kost alleen

We kunnen niet naast de vele prijsstijgingen van het afgelopen jaar kijken. Het budget dat met verpakkingen gepaard gaat, wordt dus groter. Gezien grote dalingen op korte termijn niet verwacht worden, zal de toegevoegde waarde van verpakkingen steeds belangrijker worden. Wat is de rol van verpakkingen en waarvoor investeer ik in verpakkingen? Dat zijn cruciale vragen. Verpakking in voeding zal zijn toegevoegde waarde moeten bewijzen. Naast transportmiddel en bescherming voor wat erin zit, zijn mogelijke overwegingen nog

  • Houdbaarheid
  • Communicatie
  • Logistieke optimalisatie
  • Duurzaamheid
  • Bereikbaarheid

Delivery & dark kitchens

De trend naar leveringen aan huis zal enkel nog toenemen. Alleen al door de personeelsproblematiek en de stijgende loonkosten, merken we een toename van de ‘dark kitchens’, de keukes die volledig gericht zijn op de leveringen aan de klant. Daarnaast heeft de digitalisatie ook een stevige ‘boost’ gegeven aan de mogelijkheden om snel te bestellen en aan huis of op kantoor te laten leveren. Veel eetformules of winkels ontwikkelden een professioneel ‘delivery’ assortiment en maken hierbij gebruik van aangepaste verpakkingen.

Grote letters

Duidelijke, rustgevende verpakkingen in heldere kleuren is de designtrend van het moment. Onder het motto ‘less is more’ worden grote letters gebruikt met bijhorende beelden en, waarom niet, zelfs letters doelbewust weggelaten. In een maatschappij waarin alles en iedereen schreeuwt om aandacht, is het kwestie van niet alleen meteen op te vallen maar ook van de gewenste boodschap snel en duidelijk over te brengen.

QR-codes

Het gebruik van QR-codes stijgt zienderogen. Hiermee kan je de klant een veel rijkere gebruikservaring bezorgen. Denk daarbij dan meteen ook aan Artificiel Intelligence en je voedingsverpakking komt bijna letterlijk tot leven. Het verkrijgen van enorm veel extra data is door gebruik van QR-codes eveneens erg gemakkelijk. Elke interactie kan zo opgebouwd worden dat er voor relevante en interessante content met plezier gegevens gedeeld worden. Om op die manier trouwens alle volgende klantinteracties weer te versterken.

Transparante duurzaamheid

‘Green washing’ mag je vanaf nu echt vergeten. Daar trapt niemand nog in. Mensen willen duidelijk en glashelder weten hoe je met je verpakkingen een bijdrage levert aan een meer duurzame planeet. Biomaterialen zitten in de lift al is daar het laatste nog niet over gezegd. De herkomst van die materialen, net als alle andere materialen, is namelijk van groot belang. Waar komen ze vandaan en hoe worden ze bewerkt? Mede door de realiteit van de oorlog steeg de aandacht voor lokale productie. Minder kilometers rijden en meer transparantie geven over de wijze waarop men produceert en hoe men met afval of energie omgaat.

Coatings

Plastic, en dan zeker monomaterialen, zijn oneindig recycleerbaar en dus niet per definitie ‘slecht’. Zeeën vol met plasticafval en de roep naar minder fossiele brandstoffen houden de druk om minder plastic te gebruiken hoog. De eerstgenoemde alternatieven zijn papier en karton. Echter, als ze dezefde functionele eigenschappen moeten hebben dan hun plastic zusjes dan ontkom je niet aan ‘coatings’, extra laagjes dus, met de gewenste functionele eigenschappen. Zo zien we een gestegen vraag naar oplossingen om papier en karton te behandelen met het oog op

  • Houdbaarheid
  • Vetwerende eigenschappen
  • Vochtbestendigheid
  • Sluitbaarheid
  • Warm houden

Dit zijn de trends in voedselverpakking voor 2023 volgens Intersac. Benieuwd hoe je met deze trends aan de slag kan om jouw verpakkingsproject tot een goed einde te brengen? Laat het ons weten en we helpen je met veel kennis en plezier. Of wil je graag meer vernemen over de Intersac Studio? Dat kan ook!

Ineens een gratis verpakkingsworkshop organiseren bij Intersac? Mail Marc en hij contacteert je om verder af te spreken.