Kansen in voedingsverpakkingen

De wereld van verpakkingen voor voeding verandert in een snel tempo. Plastic verpakkingen staan in de schijnwerpers. Eetgewoonten zijn veranderd. Transparantie is de nieuwe maatstaf. En digitalisering leidt tot nieuwe mogelijkheden. Het biedt allemaal kansen in voedingsverpakkingen. Zeker als het gaat over verse etenswaren die ter plaatse worden ingepakt. Want lekker eten heeft een geweldige verpakking nodig.

Consumententrends

We stoppen echt niet zomaar alles in onze mond. Consumenten eten vandaag veel bewuster dan pakweg 10 jaar geleden. Gezondheid staat voorop. ‘Healthy’ is het nieuwe ‘hip’. Niet enkel de eigen gezondheid maar ook die van de wereld waarin we leven. Proteïnen op basis van planten, zuivere recepten en ingrediënten die goed zijn voor ons klimaat staan heel hoog op het wensenlijstje. Als het goed is dan zijn we ook bereid om er wat meer voor te betalen. De snelle hap mag best wel kwalitatief zijn. En liefst verrassend en vaak genoeg wisselend. Bekende gerechten in een luxejasje vinden we leuk. Echte toegevoegde waarde is soms moeilijk te realiseren maar eens daarin geslaagd, volgt snel de appreciatie van de klant.

Steeds meer beslissen we zelf wat we waar en wanneer willen eten. Sushi om 4 uur ’s nachts of om 4 uur ’smiddags moet allebei kunnen. Snelle oplossingen, toegankelijke eetformules, aan huis leveringen en slimme winkelproducten wisselen elkaar af. Eten op het werk of in de zetel. Allemaal op maat van de veeleisende consument. Snelheid en gebruiksgemak zijn even belangrijk dan de kwaliteit van het eten. Een hele nieuwe digitale wereld is 24 uur per dag geopend. Online bestellen en meteen afhalen of meteen geleverd is de normaalste zaak ter wereld geworden. Het jonge volkje stuwt dergelijke ontwikkelingen voorwaarts. Ze willen nieuwe dingen proeven, verhalen ontdekken, gezondheid nastreven en eisen voluit transparantie. En de steeds groeiende groep ouderen wordt er massaal door beïnvloed.

Slimme oplossingen en kansen

Het klimaatbewustzijn, de digitalisering en het razendsnel veranderde eetgedrag stimuleert de innovatie in de sector. Nieuwe materialen, nieuwe technieken en goed doordachte verpakkingsconcepten zien het daglicht. Slimme oplossingen om te leveren of mee te nemen zijn aan een steile opmars bezig. Overal duiken handige verpakkingen om ter plaatse, of net wat later, te genieten van heerlijk eten op. Het aanbod in recycleerbare, composteerbare, milieuvriendelijke en herbruikbare verpakkingen stijgt zienderogen. Ook al weet de doorsnee consument vaak niet altijd waar hij het over heeft, toch is de vraag enorm. Marketeers zien ook steeds meer de mogelijkheden van verpakkingen als deel van de communicatiemix. Op dat vlak zijn er nog erg veel mogelijkheden.

Er zijn daarom veel kansen op vlak van voedingsverpakkingen. In de bakkerijsector is de zoektocht naar alternatieven voor plastic verpakking volop begonnen. Minder plastic betekent meer mogelijkheden om andere materialen in te zetten en verpakkingssoorten te scheiden. Andere materialen zijn doorgaans beter personaliseerbaar. Dat heeft voordelen op vlak van segmentatie en communicatie. Gezondheid en premium producten zijn absolute groeisegmenten. Andere verpakkingen kunnen dit dan ook extra in het licht zetten.

In snacking, traiteur en take-away segmenten liggen er kansen in verpakkingen die geschikt zijn om te bakken en op te warmen. Een grote meerderheid van consumenten wil namelijk warme producten om mee te nemen of thuis te laten leveren. Ook hier bieden bedrukking en design van nieuwe verpakkingen heel veel mogelijkheden om aan ‘storytelling’ te doen of een duidelijke segmentatie in het assortiment aan te brengen. Ecologische verpakkingen bieden een absolute meerwaarde. Alles wat visibiliteit combineert met een duidelijk minder industrieel gevoel doet het erg goed.

Bij Intersac voelen we goed aan hoe de markt evolueert. Veel van onze klanten vragen dan ook om mee na te denken over hoe hun verse producten ter plaatse in te pakken. Lekker eten verdient immers geweldige verpakkingen. Wil jij ook bij ons aan tafel aanschuiven om te kijken hoe je voedingsverpakkingen kunnen evolueren? Met veel plezier!

Wil je meer info? Wens je een offerte? Ons commercieel team zal je zo snel mogelijk helpen. Je kunt ons ook binnen de openingsuren telefonisch bereiken