Waar gaat dit eindigen?
Na een lange periode van gigantische prijsstijgingen, tekorten en hoogoplopende levertijden is einde verleden jaar de rust wat weergekeerd. Licht dalende prijzen, kortere levertermijnen en relatieve rust op de energiemarkt gaven opnieuw wat ademruimte om de sterk gestegen loonkosten op te vangen.
De rust was helaas van korte duur. Het opleven van de Chinese markt was de eerste factor die papierproducenten geld deed ruiken. Hun geproduceerde volumes werden snel richting het land van de rijzende zon gealloceerd en dat aan gemiddeld hogere prijzen. Dat deed meteen de prijzen bij ons stijgen.
Sinds enkele weken kondigen alle papierleveranciers opnieuw grote prijsstijgingen aan. En dat allemaal haast tegelijkertijd. Wat een toeval. Redenen hiervoor zijn de gestegen transportkosten, hoge energieprijzen en de stijgende prijzen voor papierhulp omdat er minder hout beschikbaar is.
Ironisch genoeg is echter de hoofdreden voor de actuele stijging de hogere vraag. De opgebouwde hoge voorraden zijn haast overal weggewerkt en de beter dan verwachtte economie heeft de extra vraag naar papier in de hand gewerkt. De papierproducenten hebben intussen hun overcapaciteit afgebouwd en kunnen nu niet aan die vraag voldoen.
Die grotere vraag gekoppeld aan een afbouw van de productiecapaciteit brengt papierproducenten in een luxepositie. Ze kunnen hun prijzen verhogen en de levertijden lopen op naar 12 weken. De hoge inflatie verhoogt nog de loonkosten en versterkt het prijseffect. Een perfecte storm dus met maar 1 financiële winnaar, de papierproducent.
Zeker in voedingspapier van lagere grammages, tussen de 30g/m² en de 50g/m², is de situatie nog moeilijker. Door de immense vraag naar zowel transportzakken in 60 tot 80g/m² als naar e-commerce verpakkingen, gaan papierleveranciers de lagere grammages minder belangrijk vinden. Met dus langere ‘leadtimes’ en nog hogere prijzen.
Als verpakkingsproducent kan je enkel volgen want anders krijg je geen papier. Dat betekent concreet alles doen om de productiviteit te verbeteren en de kosten te verlagen. Maar ook het terugdringen van complexiteit, het verhogen van logistieke drops en het vermijden van kleine productieruns of te veel omsteltijden staan hoog op het lijstje.
Voor onze klanten zijn er ook mogelijkheden om deze prijsstijgingen enigszins in de hand te houden. Een kritische blik op het aantal benodigde referenties is een eerste maatregel. Optimaliseren van formaten is een andere bewezen succesfactor. Testen van andere grammages alsook herbekijken van de logistieke organisatie dragen zeker ook bij.
Bij Intersac denken we graag mee. Meer nog, onze Intersac Studio staat open voor een workshop over verpakkingsoptimalisatie en biedt inzichten in wat de mogelijkheden zijn om efficiënter in te kopen. Ook de koppeling tussen uw bedrijfs-of merkstrategie en de trends in verpakkingen bespreken we graag met u in een gratis ‘packaging workshop’.
Wil u hierover graag meer weten? Laat het ons even weten.