Chaos op de papiermarkt verwacht!

De kleine daling van de papierprijzen afgelopen jaar gaf wat ademruimte om gestegen energie- en personeelskosten te betalen. Daar komt nu een einde aan. Er wordt chaos op de papiermarkt verwacht! Dat zal leiden tot prijsstijgingen en zelfs tekorten bij mensen die niet op tijd reageren.

Papierfabrieken bouwen al jaren de capaciteit af door de grote daling van de vraag in grafisch papier. Ze zetten daarbij in op andere markten zoals die van de voedingsverpakkingen. In die overgangsfase zijn er minder inkomsten en is de neiging groot om prijzen te verhogen. Zeker als er stakingen uitbreken zoals dat bijvoorbeeld bij UPM in Finland meer dan 3 maanden het geval was.

Tegelijkertijd zijn de prijzen voor residuen van de houtindustrie, die gebruikt worden als grondstof voor papierpulp, in een jaar tijd 3 keer duurder geworden. Dat is niet alleen een gevolg van de hogere vraag momenteel maar ook van de ban op materialen uit Rusland sinds de oorlog in Oekraïne. De toename van de vraag naar papier verpakkingen in Europa is met 11% gestegen en zorgt voor een onevenwicht tussen vraag en aanbod.

Intussen zijn de kosten voor energie en personeel nog steeds even hoog maar exploderen de containerprijzen. Wereldwijd zien we namelijk een herstel van de consumentenvraag. Onderhoud aan schepen en geopolitieke spanningen zorgen dan weer voor een beperking van het containeraanbod. De prijzen gaan nu vlot voorbij de $4.000 en na de zomer zou $10.000 geen uitzondering meer zijn voor een container.

Papierproducenten hebben een simpele kijk op de markt. Ze maken geen afspraken maar communiceren prijsstijgingen die meteen van kracht zijn. Zo profiteren ze niet alleen van de gestegen vraag maar rekenen ze meteen hun gestegen kosten door. Opslagen van €80 en €100/T zijn geen uitzondering meer en zullen na de zomer nog toenemen. Iedereen vecht nu voor de beschikbare volumes en chaos dreigt dus!

Deze trend is zichtbaar in heel Europa. Daarbovenop komt de gestegen vraag in e-commerce verpakkingen wat nog een extra ‘boost’ geeft aan de prijzen voor papier en eveneens karton. Oud papier is een belangrijke grondstof met name voor golfkarton. Dat is minder beschikbaar dan er vraag is wat mee zorgt voor duurder karton. Net zoals bij papier kan het aanbod de vraag niet volgen en lopen levertermijnen op tot vele maanden.

Bij dit soort omstandigheden is goed inkopen belangrijk. Goed inkopen is meer dan de beste prijs hebben. Bij chaos is de goede relatie met de leverancier heel erg belangrijk. Die zorgt namelijk voor goede afspraken om op het juiste moment knopen door te hakken en op tijd de benodigde volumes te reserveren. Begin er op tijd aan want het wordt er niet gemakkelijker op. En koop lokaal, dan ben je alvast zeker van de timings en van de afgesproken kwaliteit. Bovendien draag je dan bij aan een lokale circulaire verpakkingseconomie.

Meer weten? Contacteer ons voor een update van de verpakkingsmarkt in papier en karton.